Дограма
За нас  |   Участие  |   Реклама  |   Контакти  |   Форум  |   Новини
Начало

Статия: Обков за дограма - критерии за надеждност

Пишете ни
Обков за дограма - критерии за надеждност

Обков - това е, както всички знаем, набора от детайли и механизми, осигуряващ закрепването и начина на отваряне на подвижните части от дограмата. Надеждността на прозоречните конструкции зависи пряко от всяко винтче и закрепване. Ето защо изискванията за механичната износоустойчивост са много високи. Не бива обаче да се забравя за ергономията. Най-хубавото и надеждно закрепване не бива да наранява или затруднява собственика си, нито пък да загрозява дома с външният си вид.

В светлината на гореизложеното, не трябва да се учудваме че 10 - 20 процента от цената на готовият прозорец се определя от обкова.

Производители на обков

Много фирми произвеждат обков. Не всяка марка обаче, може да служи като пример за качество. Ако говорим за несъмнените лидери, то сме длъжни да споменем Maco, Winkhaus, G-U, AUBI, Roto, Siegenia.

От друга страна обаче, това съвсем не значи, че всички останали марки обков са по-лоши! Съвременният свят е, както знаете, постоянно изменящ се пазар. Появяват се нови производители, стари отпадат от надпреварата, едни поглъщат други, преименуват се ...

Като индикатор за качество може да служи донякъде гаранцията, давана от производителите за своите изделия. Пет или дори до десет години – в много случаи това не е рекламен трик, а нормален експлоатационен срок за този вид изделие.

Какво е необходимо да уточним с продавача преди покупката

В предишният абзац изяснихме, че продължителността на гаранцията може да служи за нелош ориентир. Има ли обаче друга информация, която би могла да ни помогне при избора? Някое добре изглеждащо число например. Така звучи 10 000 (десет хиляди) цикъла. Те определят колко пъти ще успеете да отворите/затворите прозореца (от гледна точка на производителя). Числа, подобни на споменатите, указват и качеството на обкова сами по себе си. Въпреки, че доста рядко се среща и не е проверено на практика, вече се появяват фирми указващи 60 000 (шестдесет хиляди) цикъла безпроблемна работа.

На какво трябва да обърнем внимание преди и по време на покупката
  • В надеждният обков не се използват в ролята на силови елементи пластмасови детайли. Това съвсем не е същото, както да се ползва ПВЦ, като профил за дограмата. Пластмасовите опори или оси се оказват “слабото звено” във веригата;
  • Добре проектираният обков не трябва да изисква усилие при използване. С други думи – при отваряне и затваряне на прозореца крилото трябва да се движи “като по масло”. Още повече, ако при отваряне/затваряне ви се налага да прилагате усилие, по този начин вие самите допринасяте за по-бързото износване и разрушаване на механизма;
  • Емайлираните дръжки – потенциален източник на проблеми. Емайлът може да се обели и да падне. Затова ако изберете дръжки с пластмасово покритие, ще си опростите живота.
 
Всички оферти за групово пазаруване     Уеб сайт от МедияСофт ЕООД       
Copyright © 2006-2009 «Интернет каталог "Прозорци и врати в България" - всичко за нашата дограма!»
ПВЦ и алуминиева дограма, индивидуални оферти, цени и срокове за изпълнение.