Дограма
За нас  |   Участие  |   Реклама  |   Контакти  |   Форум  |   Новини
Начало

Green Lighthouse – най-красивaта устойчива сграда в Копенхаген е с покривни прозорци ВЕЛУКС

Пишете ни
Green Lighthouse – най-красивaта устойчива сграда в Копенхаген е с покривни прозорци ВЕЛУКС

Green Lighthouse е първата въглеродо-неутрална обществена сграда в Дания. Пример за успешно публично-частно партньорство, сега, тя е и първата сертифицирана сграда в Дания за устойчиво строителство.  Сградата е първата в страната, достигнла LEED златен рейтинг. Следващата стъпка е получаване на сертификат по новата датска система за сертифициране на устойчиви офис сгради, DGNB Дания.    Две години след като Green Lighthouse  отвори вратите на първата въглеродо-неутрална обществена сграда в университета в Копенхаген  като пример за успешно публично-частно партньорство, сега е и първата сграда в страната, която е сертифицирана като устойчиво строителство. Green Lighthouse е призната със златен LEED рейтинг.
     LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) сертификацията  е американска система за оценка устойчивостта на сградата. Тя включва пет категории, които определят и оценяват устойчивостта на дадена сграда - местоположение и населено място, водна ефективност, разход на енергия и въздух, материали и ресурси, вътрешен климат. Green Lighthouse е спечелила 68 точки, което й придава златен рейтинг.
     "Със сертифициране на  Green Lighthouse като първата устойчива сграда в Дания, се доказва че иновативното партньорство между държавните институции и частните фирми може да създаде уникални резултати в областта на околната среда. Златният рейтинг също така повишава разбирането и интереса към устойчивото сертифициране в строителната индустрия, което е важно, тъй като сградите в Европа произвеждат 40% от всички емисии на CO2. В тази област е наличен огромен потенциал за подобрение ", споделя министъра на климата, енергетиката и строителството, Мартин Лидегар.
    

   
Вдъхновение за датски сертификат
     Партньорите на Green Lighthouse (представители на агенцията за недвижими имоти, под егидата на Министерството на климата, енергетиката и строителството; Университета на Копенхаген; VELUX Group; VELFAC CCO; COWI и Община Копенхаген) взимат по внимание възможността за LEED сертификация  от фазата на проектиране на Green Lighthouse, още когато не е съществувала датската система за сертифициране на устойчиви офис сгради. Green Lighthouse е построена като демо сграда във връзка с Конференцията на ООН за климата, COP15, проведена в Копенхаген през 2009 г. Тогава е ясно очертан фокусът върху потреблението на енергия и възобновяеми енергийни източници. Партньорството силно желае да следи и реалното енергийно потребление на сградата с цел оптимизация на дейността й.
    


Следваща стъпка - DGNB Дания
     Green Lighthouse е избрана да вземе участие в контролния проект на новата система за сертифициране DGNB Дания, която ще връчи първите си свидетелства в средата на 2012 г. Новата датска система отчита всички аспекти на устойчивото развитие, включително социалните, икономическите и климатичните въпроси.
    
     DGNB Дания е нова система за сертифициране. Тя анализира сградата по три измерения, които дават обща представа за устойчивостта на сградата: опазване на околната среда, социално и финансово измерение.
     По същество това означава, че не само консумацията на енергия и материали са анализирани, но също така и вътрешния климат, изкуството и пространствената гъвкавост.
     Различните устойчиви фактори в сертифицирането на DGNB Дания се претеглят, както следва:
 • Качество на околната среда (22,5%)
 • Икономическо качество (22,5%)
 • Социално качество (22,5%)
 • Технически характеристики (22,5%)
 • Качество на процеса (10%)
 • Качество на местоположението и населеното място (средно качество, но трябва да бъдат посочени).

Факти и призове

      Green Lighthouse е първата датска въглеродно-неутрална обществена сграда. Тя е кръгла, зелена сграда, в размер на 950 m², която се помещава от Факултета по естествени науки в Копенхагенския университет  и представлява дом на студентската организация по услуги.
 • Green Lighthouse печели Green Good Design Award 2012 г., избрана сред хиляди представяния от над 46 страни. Членовете на центъра на Европейския международен консултативен комитет -  световните лидери в проектиращата индустрия – поканени като жури, избраха 100 продукта, програми, хора, правителства, проекти по опазване на околната среда и архитектура, които  са отличени като изключителни привърженици и примери за „зелен“ дизайн.
 • Green Lighthouse е одобрена от кампанията на Европейската комисия за устойчива енергия – Европа, като официален партньор. Кампанията Устойчива енергия за Европа илюстрира дейности, посветени на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни решения. Конкретно, фокусът е върху разпространението на най-добрите практики в устойчиви енергийни технологии, изграждане на съюзи и вдъхновяващи нови идеи и действия.
 • Green Lighthouse е наградена с приз за най-красива сграда от Община Копенхаген.
 • Green Lighthouse получава наградата не само, защото е отличена за най-красива сграда, но и поради факта, че има визия към бъдещето и технологичен пробив.
 • Green Lighthouse е номинирана за награда „Climate Cup Partnership Award”  през  септември по случай  Световната конференция за решения относно климата. Мотивацията на журито е, че Зелената Lighthouse демонстрира, че е възможно да се изградят въглеродно неутрални сгради  без да се прави компромис в дизайн, комфорт и вътрешен климат.
 • Green Lighthouse е номинирана за наградата на датската светлина като един от петте проекта.
 • Green Lighthouse е номинирана сред 14-те сгради по целия свят в категорията Образование и Обучение на Световния архитектурен фестивал в Барселона.


     Партньорите на Green Lighthouse присъединиха също усилията си по проекта за технологично развитие на енергия  (EUPD). EUDP е Датска демонстрационна програма, разработваща енергийни технологии. Тя тества Green Lighthouse, за да провери дали нейните технологии, системи и конструкционни методи са допринесли с трайно решение за бъдещите устойчиви строителни проекти.
     Този проект  ще следи потреблението на енергия на сградата и ще състави доклад  през септември 2012 г.


VELUX Group е партньор на Green Lighthouse. Компанията представлява част от силите, които  изграждат тази новаторска структура, с идеален баланс на енергийна ефективност, архитектурно качество, здравословен вътрешен климат и достъп до оптимално количество на дневна светлина.
Фирма VELUX допринася за експертизи, технологии и продукти, които играят решаваща роля в енергийния баланс на сградата и вътрешния й климат.
VELUX Group действа още като ръководител на проекта в ръководния комитет.


 
Всички оферти за групово пазаруване     Уеб сайт от МедияСофт ЕООД       
Copyright © 2006-2009 «Интернет каталог "Прозорци и врати в България" - всичко за нашата дограма!»
ПВЦ и алуминиева дограма, индивидуални оферти, цени и срокове за изпълнение.