Дограма
За нас  |   Участие  |   Реклама  |   Контакти  |   Форум  |   Новини
Начало

Неконвенционален принос за изкуството от страна на Krimelte

Пишете ни

Неконвенционален принос за изкуството от страна на Krimelte


Тази година, на годишния международен Tallinn Treff фестивал на приложните изкуства, който се проведе в края на май, стартира с безпрецедентна производителност. Фестивалът започна на 28 Май на Vabaduse Väljak (Площада на свободата), където статуи на някои от най-великите представители на естонската култура, изваяни от строителна пяна PENOSIL бяха изложени.

Крехки четири-метрови скулптури от пяна дефилираха от Площада на свободата до Raekoja Plats (Площада на градската зала), където се присъединиха към откриването на тържествата по повод  XXX дните на стария град и Tallinn Treff фестивал. По време на фестивала скулптурите от пяна могат да бъдат видяни по улиците на Стария град.

Осемте скулптури са изработени от известни в архитектурните среди скулптори в естония, като Едит Карлсон, Терйе Ойавер, автора на успешната гротеска "Преминаване на душите" Йас Каселаан и студенти от естонската академия на изкуствата, които са работили под ръководството на професори от катедрата по скулптура и ръководителят на отдела Юри Ойавер.

"Скулптурите от пяната предимно изобразяват най-лъчезарните личности, които значително са повлияли и допринесли за процеса на формиране на естонската култура," Яаан Пуусааг, председателят на управителния съвет на водещия европейски производител на строителна химия и материали, описа скулптурите на Penosil. Пуусааг каза, че се радва да види художествено творчество чрез един нетрадиционен подход, който добавя стойност на строителната пяна и допринася за цялостното културно развитие.

В изложбата на скулптурите на Penosil можете да видите певеца Георг Отс, прима балерината Кайе Кйорб, диригента Тйону Калйусте, бореца Георг Лурикх, актрисата Ита Евър, историка Юрий Куускемаа, поета Юхан Виидинг и президента Ленарт Мери.

Почти хиляда флакона със строителна пяна Penosil и близо 70 литра със специален цвят покритие, са били използвани за статуите.

Въпреки това, първата по рода си скулптура от пяна се появява в градския пейзаж по време на предходния фестивал, когато статуята на монахиня на име Елсабе е изработена въз основа на легендата, разказана от Юри Куускемаа и дизайна на художника Калйу Киви и е изложена на улица Nunne от сградата на естонския държавен куклен театър. Статуята на сестра Елсабе е изключителна гледка за местните хора и бързо се превърна в популярна туристическа атракция.

Изработването и излагането на скулптури от пяна в града, е възможно благодарение на плодотворното сътрудничество на Krimelte, водещ европейски производител на строителни химикали и материали, естонския държавен куклен театър и административния център на град Талин.
 

Кримелте България ЕООД

1000 София
Ул. Сердика 22, ет.3, офис 5
Тел/факс: 02 / 983 50 32
GSM: 088 51 66 697
e-mail: bulgaria@penosil.com
www.penosil.com
 


Penosil Art

 
Всички оферти за групово пазаруване     Уеб сайт от МедияСофт ЕООД       
Copyright © 2006-2009 «Интернет каталог "Прозорци и врати в България" - всичко за нашата дограма!»
ПВЦ и алуминиева дограма, индивидуални оферти, цени и срокове за изпълнение.